dimarts, 25 d’agost del 2009

PP, CCOO i UGT, contra el requisit del valencià

Dono un cop d’ull als exemplars estivals de la revista El Temps que no he tingut temps de llegir –ni tan sols a l’agost!- i trobo un article (núm. 1313, 11/8/09) de Francesc Esteve, responsable de Política Lingüística d’ACPV. Parla de l’esborrany de la llei d’ordenació i gestió de la funció pública valenciana, que els sindicats CCOO i UGT han pactat amb el govern del PP. Resulta que per a participar a les proves d’accés a la dita administració no caldrà acreditar el domini del català: tal cosa podrà acreditar-se després d’haver aprovat. Com? Amb uns cursets (sense prova final, que no garanteixen res ni obliguen a res). Per acabar-ho d’adobar, l’article 100 de l’esborrany considera el valencià un “mèrit” extraordinari, equivalent als idiomes comunitaris (uns mèrits que “se podrán valorar”: o sia, que no caldrà valorar). Així doncs, “conocer el valenciano” –el paper està en espanyol y cierra España–, “queda equiparat a conèixer l’alemany, el txec o el maltès”, com escriu Esteve. ¿Què se n’ha fet del Compromís pel valencià i del Manifest pel Requisit Lingüístic que els dits sindicats van signar no fa gaire?

Doncs això: de valencià, a l’administració valenciana, bona nit, cresol! -bacinada que contrasta amb l’exigència del domini del gallec i del català en els governs, també populars, de Manuel Fraga a Galícia i de Gabriel Cañellas a les Balears. En el cas del PP valencià, l’atzagaiada no sorprèn gota –fa setanta anys que els coneixem–, però en el cas d’UGT i CCOO… tuo quoque, Brutus?, que va dir Cèsar en grec, no pas en llatí.

I és que a la Roma antiga el grec no era requisit, però la cultura inspirava un respecte.

5 comentaris:

Clidice ha dit...

sindicats? quins sindicats? aquells que viuen de la subvenció dels polítics? si, home si, aquells els representants dels quals no se'ls ha vist mai el pèl en una cadena? si hi afegim "d'esquerres" és que és per pixar-se de riure no?

Joan Calsapeu ha dit...

Déu els cria i Espanya els aplega. ¿D'esquerres? Ai, que sí, que em compixo, i que em mullo els garrons!

Anònim ha dit...

Completa la teua informació amb aquest article, d'un bon amic i sindicalista. no tots eles sindicats són iguals, com no ho són tots els partits, ni totes les persones.

Vicent Esteve, L'oprtunitat del valencià.
http://www.levante-emv.com/opinion/2009/08/06/l-oportunitat-valencia/618694.html

Anònim ha dit...

Per cert, hui en el Levante segueix la polèmica.

Joan Calsapeu ha dit...

Gràcies, Roig-bis. He llegit els dos articles del Levante. La Intersindical Valenciana és un dels pocs sindicats decents que teniu per aquí baix -i ja veieu el cas que en fan.

I, pel que fa l'altre article (també d'en Francesc Esteve), doncs hi toca de ple. Aborrona assistir a la programació d'un genocidi lingüístic, al compliment implacable del guió, i al menfotisme -i la vastíssima complicitat!- al voltant d'això.