diumenge, 15 de juny del 2008

Un any de CUP a Arenys de Munt

Divendres la CUP d’Arenys de Munt va fer un any i vam celebrar l’aniversari amb un sopar a l’Encanteri. Érem una colla bona (entre els quals, en Jordi Bilbeny i en Quim Cucurull). Celebràvem la normalitat i la continuïtat de la candidatura, la feinada que fa el regidor i les bones expectatives (l’objectiu és passar d’un a tres regidors a les pròximes municipals).

Al Maresme la CUP hi té dos regidors: en Josep Manel Ximenis a Arenys de Munt i en Xavier Safont-Tria a Mataró. Tots dos han fet fins ara una feina excel·lent. Una feina difícil, experimental, pionera. Perquè es tractava de demostrar que es pot fer política municipal d’una altra manera. I l’invent funciona. Un regidor de la CUP té, per entendre’ns, tres feines: (1) denunciar sense embuts i combatre a les totes el creixement urbà de caire especulatiu; (2) fer que s’aprovin mocions (tenir, doncs, voluntat d’entesa amb altres formacions), i (3) marcar línia política i fer costat a la gent que s’ho passa malament. Es tracta de ser alhora operatiu i emblemàtic, eficient i simbòlic. Sortir de l'Ajuntament, en acabat el ple, amb una o dues mocions aprovades després d’una transacció, i amb dues o tres de tombades perquè el regidor de la CUP s’ha trobat sol o quasi sol defensant-les. I després s’han de saber explicar aquestes actuacions: per això cal tenir un equip feiner i amatent al darrere.

No sé com van les coses a d’altres comarques, però al Maresme puc dir que es treballa així, i que per tant es treballa bé. No cal dir que qui ho té més difícil és en Xevi, a Mataró –i no només per les 120.000 persones que hi viuen. La tasca d’en Xevi és dura perquè l’Ajuntament de Mataró s’ha convertit en un banc de proves antiCUP que, si reïxen, es generalitzaran després a la resta del país.

Per exemple. Des que hi ha regidor de la CUP, el PSC ha decidit traslladar a l’Ajuntament el conflicte basc: cada vegada que ETA en fa una, els socialistes presenten una moció de condemna per acorralar en Xevi. Però en Xevi no pica l'ham: condemna els atemptats d’ETA i de passada un parell de coses més, tot desmarcant-se del discurs únic oficial. Ciudadanos fa costat als seus amics del PSC en el setge a la CUP: el diputat Ribera va comparèixer a l’últim ple de Mataró per fustigar la CUP i dir mentides (“aquí hi ha un regidor que no condemna el terrorisme”, deia). Que jo sàpiga, això no ho han fet enlloc més. Mataró està en el punt de mira dels espanyolistes per prendre-li la mida a la CUP.

Tot plegat vol dir que anem bé. I trobo que ara ens hauríem d’arromangar, perquè la previsible davallada d’ERC (i en menor mesura d'IC) a les pròximes eleccions autonòmiques hauria de ser compensada per un raig de vots a una altra opció independentista, el pal de paller de la qual pot ser la CUP. Però això és un altre tema.

5 comentaris:

Anònim ha dit...

De fet hi ha qui s'ha queixat que la CUP no fa més que prendre vots a ERC... Per exemple Xavier Sáez, el cap de llista d'aquesta formació a Lleida.
Respecte això el Polònia va fer un gag on Carod volia tornar a ser radical i sortia al carrer a tractar que el detinguessin els mossos.
Per sort, en molts aspectes la CUP és una força madura pel poc temps que té que no pica aquest ham de la queixa fàcil i violenta de la guixada, de la crítica destructiva i perquè no, de la no condemna d'ETA. Les causes podran ser per tots les mateixes, però és el mètode el que marca la diferència.
Per molts anys!

Joan Calsapeu ha dit...

El vaig veure, aquell gag. Era bo. I posava la CUP en el mapa polític de Catalunya. Després d'allò, la CUP ha desaparegut de TVC -no per casualitat, precisament.

I és cert que el mètode marca la diferència. I l'estil. I la manera d'afrontar la gran qüestió de la política municipal: l'urbanisme. A Mataró, i a d'altres municipis grans, la submissió d'ERC davant la política urbanística del PSC, i el seu mutisme davant la voracitat dels especuladors, ha estat -és- penós.

Anònim ha dit...

La feina de la CUP que puc seguir de més a prop, la de Berga, també està resultant molt bona. Resulta interessantíssim encetar debats sobre segons quins temes que es donen per assentats des del discurs oficial i oficialista i això es pot fer i s'ha de fer des de l'ajuntament. El transport públic a la comarca, que cap tendència política no plantejava o la presència de la foto del rei d'Espanya a la sala de plens.
Per altra banda, el setmanari de la comarca, Berguedà actual, a diferència d'altres mitjans de més abast, es fa ressò sovint de les propostes engegades pels dos regidors la CUP a la ciutat.

No sé si seria agosarat plantejar-se de fer un pas endavant i engegar un projecte a nivell nacional, perquè el moment és bo i de temps, no ens en sobra.

Anònim ha dit...

Joan:

Llegeixo sovint el teu bloc i en el diari maresme de avui dia 12 surt la notícia de la CUP de més abaix.

Considero que podríes liderar un projecte propi de CUP a Sant Andreu de Llavaneres per presentar-te a les properes municipals i així obtenir representació a SALL entre Arenys Munt i MAtaró.

¿ per que no et decideixes?

**************************
La CUP obre les portes a la participació electoral més enllà de les municipals
12.01.09
La Candidatura d'Unitat Popular (CUP) va celebrar aquest diumenge la seva Assemblea Nacional a Mataró. La CUP obre les portes a la seva possible participació en eleccions d'àmbit supramunicipal.

Debat

Després de cinc hores d'exposició, l'assemblea va debatre tres ponències que posteriorment es van votar. La ponència guanyadora, una iniciativa dels nuclics de Manresa, Lleida i Sant Celoni, proposa que "la CUP estableixi el discurs polític més enllà de l'àmbit municipal i que doni respostes a aquelles qüestions que afecten al territori". Malgrat aquesta decisió, la principal "punta de llança" de la CUP seguirà sent el treball municipal.

Reforçaments

També, durant l'Assemblea, es va proposar un reforçament organitzatiu i ideològic de la Candidatura d'Unitat Popular, amb "l'objectiu de consolidar els seus òrgans nacionals; impulsant una millor implantació arreu dels Països Catalans".

Debat previ

La ponència guanyadora, ratificada amb 184 vots favorables i 94 contraris, supedita aquesta possible participació supramunicipal a un debat previ i participatiu conjunt amb totes les assemblees locals de la CUP.

Joan Calsapeu ha dit...

Francesc, t'agraeixo la confiança que em fas.

Prou que m'agradaria crear un nucli de la CUP a Llavaneres, tot i que obtenir representació en unes municipals és difícil. De fet, he "llançat cables", he sondejat el terreny, he insinuat la possibilitat, he fet un seguiment d'alguns aspectes roents de la política municipal a Llavaneres. Però de moment no s'ha animat ningú -¿no t'hi engrescaries, tu?

I ara em passa que ens n'anem a viure a Mataró. Ens ve una segona criatura, tenim la xarxa de suport familiar sobretot a Mataró i la Francina ja no es veu amb cor d'anar amunt i avall amb dues criatures. Això m'allunya de Llavaneres durant cinc anys.