La semblança és lluminosa: el nacionalisme espanyol (dominic) obliga els altres a ser i a estar, i no dóna opcions; el nacionalisme català (franciscà) deixa que cadascú sigui el que vulgui i que s’estigui allà on vulgui, i perquè és demòcrata obre totes les opcions. El primer s’afirma negant l’altre; el segon afirma tothom. I, ves per on, la Constitució espanyola és dominica per gènesi i per la interpretació que en fan els seus dominics propietaris, i l’esperit de sant Francesc és anticonstitucional.
Diuen que el místic d’Assís perorava als ocells. Piu, piu!
2 comentaris:
Ahir, tot fent zàping (mentre sopava intentant alliberar-me de la pesantor mental que comporta desgranar i elaborar l'argumentari extens d'una propera reunió), vaig anar a petar al programa 59segons. Em va retenir el testimoniatge d'Aïda Lorenzo, presidenta de l’Associació de Familiars de Represaliats pel Franquisme. Tot seguit van comentar la jugada els analistes convidats: Jordi Barbeta, Nuria Chinchilla, Patrícia Gabancho, Álex Sàlmon, Josep M. Ureta i Xavier Vidal-Folch.
A les acaballes la presentadora va esmentar el centenari de l'estelada i l'acció de la vuitantena d'Ajuntaments que la penjarien. Va demanar si cap dels presents la penjaria. Hi va haver l'estirabot previsible del Sr. del Mundo i la del Pais, molt més subtil, això sí. Però cal destacar la valentia de la Sra.Patrícia Gabancho, defensant com a pròpia l'estelada amb fons groc tot i que ella particularment no practicava l'exibicionisme simbòlic. Va ser una intervenció molt digne i que va deixar a la resta un xic perplexos. Va ser molt sa. En acabar ja vaig tancar el televisor i vaig tornar a donar tombs sobre allò que em reté en aquest estat analític i amb cert posat d'estratega, què hi farem!
De vegades penso que la Gabancho és clara i valenta perquè no és catalana d'origen. Els catalans "de mena" tenim tan interioritzat l'instint de submissió que ens costa déu i ajuda curar-nos de la hispanoaddicció. Ens fa l'efecte que ens ha de caure un llamp del cel per fulminar-nos -cosa que no és certa, clar: és la por, que fa molts anys que viu dins nostre.
Publica un comentari a l'entrada