dilluns, 25 d’agost del 2008

Fauves hongaresos a Ceret


El Museu d’Art Modern de Ceret (el Vallespir) és un dels millors museus catalans d'art dels segles XX i XXI. Les exposicions monogràfiques que s’hi fan es nodreixen de peces manllevades de desenes de museus d’arreu del món, prestigiosos o no, grans o discrets, tant és, perquè pertot hi ha obres valuoses. Aquests últims anys el museu ceretà s’ha centrat en el fauvisme, amb motiu del centenari del moviment, nascut el 1905 a Cotlliure de la mà de Matisse i els seus amics. L’exposició de fa dos anys, Matisse et Derain, Collioure 1905, un été fauve, va ser inoblidable.

Enguany el cicle es tanca amb una mostra de 116 pintures i 44 dibuixos fets pels fauves hongaresos entre 1904 i 1914. L’exposició és estupenda. Els pintors magiars no es van limitar a copiar els mestres francesos, sinó que van fer “una síntesi sàvia i complexa entre l’expressivitat del color de Matisse i el rigor de la plasticitat cézanniana, que ja apunta cap al cubisme” (Catàleg).

Els fauves van fer un pas més enllà de Van Gogh, Gauguin i els impressionistes fent ús del traç robust i els colors arbitraris -aquells vermells... A Catalunya van passar força desapercebuts, però a Hongria van tenir un impacte immediat en un cercle d’artistes (concentrat inicialment a Nagybánya, avui Romania) delerosos de modernitat. Dissortadament, el monstre de la guerra ha devorat la major part de l’obra dels fauves hongaresos, les restes de la qual no s’han mostrat mai, al seu propi país, fins al 2006. Veure-les ara a Ceret és un luxe que no té preu. L’exposició és oberta fins al 12 d’octubre del 2008. Encara hi sou a temps.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Hola!
M´ha agradat el comentari de l´exposició. L´altre dia en un programa de ràdio en Jordi Bagunyà la va deixar molt bé. M´heu animat a arribar-me a Ceret.

Joan Calsapeu ha dit...

No us decebrà.