diumenge, 18 de maig del 2008

La catosfera literària 08

La vetllada d’ahir a Vallromanes va ser memorable. L’enhorabona als cent ciberescriptors que han estat seleccionats per fer part de la primera antologia de blogs en català, i als promotors del projecte (Toni Ibáñez, Jesús Tibau, Marc Vidal i Sani Girona), que l’han fet possible amb el suport de Cossetània Edicions. Els beneficis que s’obtinguin de la venda del llibre estan destinats a ajudar La Bressola.

Ahir vaig conèixer personalment en Toni i en Jesús, i en Francesc Puigcarbó, en Vicent Sanz i d’altres. Ve de gust, desvirtualitzar-se de tant en tant. Com digué ahir en Toni Ibáñez, “abans de connectar-me a internet, jo era l’ésser més individualista del món”. Sí, en contra del tòpic, internet és una eina de socialització fabulosa: no és una cel·la, sinó una finestra oberta al món i a la gent.

Vull destacar també la humilitat de Jordi Ferré, editor de Cossetània: “¿què sabem els editors, si un llibre és bo o no és bo?”. És clar: els editors se la juguen, sovint a cegues, en cada decisió. I necessiten, doncs, l’olfacte i el consell del públic lector i dels crítics. En aquest àmbit, els blocs jugaran un paper importantíssim i desplaçaran en part –ja ho estan fent– els suplements literaris de diaris i revistes. També ho diu Xulio Ricardo Trigo: “els blocs estan cridats a ser un observatori literari al qual tots acabarem parant atenció”.

El llibre que ahir es va presentar és una mostra de la vitalitat i la qualitat d’una literatura catalana poc coneguda encara en format paper. És la literatura del futur, que es gesta a la xarxa i que comença a fruitar esponerosa sense consumir paper. (Penso per exemple en Josep Porcar, poeta castellonenc que ja té una part important de la seva obra editada exclusivament a la xarxa.)

La literatura que es fa en els blogs multiplica per dos la llibertat que és consubstancial a l’acte literari, perquè es realitza sense cap mena de servitud, trava, ni limitació; perquè té la frescor d’un esbós que emergeix perquè sí, perquè ve de gust, perquè no ha de complaure ningú que tingui el poder de decidir què s’edita o què no. La catosfera literària genera això. I això val molt. No us la perdeu.

10 comentaris:

Jesús M. Tibau ha dit...

També cal destacar la participació, implicació i il.lusió abocada en aquest projecte per part de Sani Girona.
Salutacions

Joan Calsapeu ha dit...

Entesos.

Francesc Puigcarbó ha dit...

i que bo estava el pica pìca, que tot s'ha de dir. El que em va fer més gràcia va ser la capacitat de procreació del joves blogaires, segons ón semblava un parvulari. Fwer país en deia el President Pujol d'aixó.

Bon diumenge

Anònim ha dit...

I els analfabets, o semi, com ho podríem fer per no quedar enrere, com ens sol passar sempre? Una adreça que valgui la pena, en secret, va.....

Rubèn Novoa i Arranz ha dit...

Felicitats a tots. Un plaer compartir llibre catosfèric amb tu.

Montserrat ha dit...

Gràcies per la teva salutació.

Anònim ha dit...

quina merda! tots ensabonant-vos els uns als altres
haurieu de fer mes literatura i menys escuma de sabo

Anònim ha dit...

No cal fer-ne cas dels comentaris agres. Hi ha mil raons per carregar-s'ho tot, però abans caldria ser més humils i reconèixer les pròpies mancances i deixar de banda la inherent enveja que ens corca l'ànima. Endavant, doncs i no us hi amoineu. Sempre us haureu oblidat algú.

EQMEVD ha dit...

Una de les coses bones del llibre- una de les moltes- és que vas descobrint altres móns.
Com el teu.
Gràcies

Eduard ha dit...

Moltes gràcies i felicitats !!! Realment, és una gran oportunitat per descobrir blocaires amb qui compartir passions, sentiments i reflexions...

Un tast de noves "caravanes de paraules..."