divendres, 11 d’abril del 2008

Quinze anys sense Guillem Agulló

Avui fa quinze anys de la mort de Guillem Agulló Salvador. I vull, com molts altres blocaires, recordar-lo i adherir-me als actes d’homenatge que es fan aquests dies.

Guillem Agulló va néixer el 1975 a Burjassot (l’Horta) i va ser assassinat el 1993 a Montanejos (Alt Millars). Militava a Maulets. El van matar a ganivetades. L’autor material del crim i els seus acompanyants eren coneguts per la seva ideologia d’extrema dreta i espanyolista; bo i així, el jutge i els partits hegemònics al País Valencià van negar mil vegades el mòbil polític del crim.

Els sequaços dels assassins van voler celebrar la proesa i feren llenya de l'arbre caigut. Una setmana després del crim desplegaren una pancarta al camp del Mestalla, amb el text “Guillem, jódete”, i la família de la víctima va començar a rebre trucades amenaçadores i d’escarn; un suplici que ha durat anys i que no ha estat perseguit policialment.

El judici pel cas va tenir lloc a Castelló de la Plana el 1995. El jutge va condemnar un dels acusats i autor confés de les ganivetades, Pedro Cuevas, a catorze anys de presó per homicidi, i va absoldre la resta del grup. El judici va ser irregular, perquè el jutge acceptà un estrany testimoni “X”, presentat per la defensa, que declarà sota secret, i per tant no fou possible rebatre’l. Maulets, que exercia l’acusació particular, es retirà del judici. Pedro Cuevas va complir quatre anys de presó encara no, i en les eleccions municipals del maig de 2007 es presentà a les llistes del partit ultradretà Alianza Nacional en el número 4 per Xiva.

Durant aquests quinze anys s’han registrat al País Valencià sis-centes agressions contra immigrants, catalanistes (com el jove de València que quasi mor d’una punyalada), centres socials, llibreries i seus de partits d’esquerra i nacionalistes, davant la passivitat policial, la indiferència mediàtica i el desdeny governamental. Un terrorisme molt actiu, cruel, paorós, feixista, assassí, contra el qual l’Estat espanyol no actua perquè no li fa pas nosa.

Fa quinze anys va ser en Guillem. El pròxim pot ser qualsevol de nosaltres.