dilluns, 7 d’abril del 2008

Elisenda Paluzie a Llavaneres

Divendres passat, 4 d’abril, les JERC de Llavaneres van tenir el detall de convidar l’economista Elisenda Paluzie a fer una xerrada sobre dèficits, balances, finançament i aquestes coses. Poder escoltar la Paluzie de cos present, gratis i sense moure’m del poble és un luxe que valoro i agraeixo. Gràcies, JERC. Les dades que maneja són molt rellevants, perquè quatre comptes ben fets són més eloqüents que cent discursos polítics. Us ensenyo, doncs, un parell de números que ens va dir la Paluzie.

Proemi: l’economia catalana està en via d’internacionalització, cosa que redueix la nostra dependència del mercat espanyol i fa de la independència una opció com més va més viable. Vegeu l’evolució de les vendes de les empreses catalanes entre 1995 i 2005:

PERCENTATGE DE VENDES DE LES EMPRESES CATALANES EL 1995

A Catalunya ……………………………… 38%
A Espanya ……………………………….. 40%
A la resta del món …………………….. 22%

PERCENTATGE DE VENDES DE LES EMPRESES CATALANES EL 2005

A Catalunya ……………………………… 32%
A Espanya ……………………………….. 37%
A la resta del món …………………….. 31%

(El pas del 22% al 32% en deu anys és un salt notable en el procés d’adaptació de les empreses catalanes al mercat global.)

PERCENTATGE DE VENDES DE LES EMPRESES DELS PP.CC. EL 2005

Als Països Catalans …………………….. 40%
A Espanya ……………………………….... 29%
Al món …………………………………….... 31%

(Considerant el conjunt de la nació catalana, les xifes són contundents: el mercat majoritari és l’intern, en un context de pèrdua de pes del mercat espanyol i d’importància creixent del mercat mundial.)

No cal dir que aquest escenari econòmic és molt favorable a la independència de Catalunya, com també és favorable a la reunificació política de la nació, per tal com el País Valencià és avui el principal client de les empreses catalanes. Mai, en tres-cents anys, no havíem viscut una conjuntura econòmica tan favorable com aquesta. En el llibre Obertura catalana, Carles Bosch, catedràtic d’economia als Estats Units, argumenta que durant molt de temps el catalanisme no podia ser independentista perquè el mercat no li era favorable. Ara el mercat ens és favorable. Ja que les consideracions polítiques que podem fer conviden a la plorera, mirem números, que aixequen la moral.