dijous, 17 d’abril del 2008

L'Ajuntament de Mataró, contra l'estelada

Enguany, la bandera catalana estelada fa cent anys, i per celebrar-ho s’ha creat la Comissió 100 Anys d’Estelada. Els actes acadèmics i les celebracions ja han començat. No sé si ho han fet per adherir-s’hi –seria bonic–, però el Casal de la Gent Gran del Parc, a Mataró, ha incorporat la bandera de l’estel blanc sobre triangle blau, i el mapa dels Països Catalans, en els tríptics i els cartells que anuncien les activitats del Casal per Sant Jordi. Però no sé si se n’assabentarà gaire gent, perquè l’equip de govern municipal ha ordenat de retirar els tríptics i cartells que contenen aquests símbols. Per contrarestar l’acció censora de l’Ajuntament, aquí mateix publicito els actes del Casal. Vet-los aquí:

20 d’abril, 10:30h. Homenatge als avis de més edat: Joan Mola i Joaquima Pons. Actuació del grup cantaire infantil Preludi, concert de la Coral del Parc i actuació del grup d’havaneres Vol de Gavines.

23 d’abril. 10:30h. Lliurament de la Rosa Roja, símbol de la diada, a totes les senyores assistents. Felicitació de la Junta del Casal i actuació a càrrec de la Coral Congrés. 17h: Lluït Ball del novè aniversari.

Com veieu, un programa paorosament subversiu. La regidora de Gent Gran, Carme Esteban, ha justificat l’envestida censora al·legant que el govern “signa convenis de col·laboració amb aquests casals i els equipaments són municipals”, i que el govern no vol que l’anagrama “de l’Ajuntament surti amb una estelada que té una simbologia de la qual volem desmarcar-nos”.

En primer lloc, em permetré recordar a la senyora Esteban que "municipal" no vol dir "propietat del govern municipal", sinó "al servei de les persones i les entitats del municipi". En segon lloc, trobo que si l’Ajuntament vol desmarcar-se de la simbologia patriòtica catalana, i no de l’espanyola, és ben lliure de fer-ho –cadascú és com és. Però castigar les entitats ciutadanes que fan activitats per Sant Jordi perquè no combreguen amb el santoral del PSC-PSOE, és lleig. Em recorda –no sé per què– una anècdota que contava l’editor Joan Ballester i Canals: les autoritats franquistes de Barcelona van obligar-lo a retirar un mapa comarcal dels Països Catalans que exhibia a l’aparador de la seva llibreria, per "separatista".

Ara el govern municipal de Mataró (PSC-PSOE + IC + ERC) ha fet una cosa molt semblant amb el Casal de la Gent Gran del Parc. Els regidors que manen a Mataró no tenen inconvenient a fer mil i una genuflexions davant la Constitució i la bandera espanyoles, però no poden sofrir fer costat a un Casal de Gent Gran que per Sant Jordi fa un gest a favor de la llibertat nacional de Catalunya. Després parlen de consideració i respecte pels avis...

(Per cert, curiós el paper que fa ERC aquí, oi?)

3 comentaris:

Anònim ha dit...

Seria possible enviar emails (tants com es puguin) a la senyora Esteban fer fer-li saber la nostra opinió?
Potser no sap que hi ha gent en desacord amb ella. Els polítics, o aspirants a polítics, viuen en el seu món.

Joan Calsapeu ha dit...

Doncs mira, ara mateix demano als meus amics de la CUP l'adreça electrònica de la senyora Esteban, i si la trobo la publico aquí mateix, en el comentari següent. A veure si hi ha sort...

Joan Calsapeu ha dit...

Ja l'he trobat. Ha estat molt fàcil. Vet-la aquí: cesteban@ajmataro.cat

Es tracta d'una adreça pública (està al web de l'Ajuntament, entrant per "Organització institucional"), així que no violem cap dret a la privacitat si la publicitem a través dels blogs. Endavant! Ara m'hi poso jo.