dilluns, 19 de maig del 2008

Els enemics de la lectura

Per guanyar una guerra cal, abans de res, identificar l’enemic. Doncs bé, en la Guerra Mundial pel Temps i la Cultura Escrita, els que militem en el bàndol de la lectura tenim cinc enemics:

1) ELS NENS, perquè el seu activisme domèstic impossibilita fins la lectura del diari, que va rodant tot el dia per casa fins que els nens són a dormir; llavors has de triar entre migllegir la premsa o pegar una estiradeta al llibre que dormita sobre la lleixa. Facis el que facis, falta temps per fer-ho.

2) ELS NENS, perquè es complauen a estimbar els llibres que descansen a les plantes baixes de la prestageria, i quan pots has de col·locar-los de nou, a la correguda, i com que estàs aqueferat els entatxones a la babalà, i quan els busques no els trobes.

3) ELS NENS, perquè quan en teoria tens temps de llegir (se suposa que el cap de setmana) ells corren tot el dia per casa i si són dins no pots llegir una trista plana i si són fora tu ets fora amb ells. I has d’esperar –com sempre– l’hora de dur les criatures a jóc.

4) ELS NENS, perquè adesiara els has de treure a pasturar i un allotjament rural surt més car que una suite en el Princesa Sofía -i si els has de dur al dentista, no diguem! I llavors ja em diràs qui té saldo per comprar llibres.

5) ELS NENS, perquè, quan de nit tens una estona per llegir o escriure, sovint et falta energia per arborar les parpelles i sostenir el volum: la feina i els fills t’han buidat la bateria i a les onze tocades peses figues.

EPIFONEMA: Lectors i/o escriptors del món, tingueu condons sempre a mà.

5 comentaris:

JULI CUÉLLAR ha dit...

Jo he trobat dues solucions:

1).- Llegir amb ells (llegir contes i més contes). Confesso que he descobert autors com PuixKin i que és una bona manera de repassar el poesia i rondalles...

2).- Les meves lectures les faig quan els nanos dormen (és dur, perquè també acostumo a tenir son), però sobretot llegeixo i escric al tren.

cosme ha dit...

Determinar l'ordre de les coses, crec que també ajudaria ...
No crec pas que la paternitat sigui el problema.
Jo em decantaria més per identificar el concepte "treball" com a pint clau en aquest conflicte.
Mai ningú s'ha plantejat l'obligatorietat de la lectura individual en les jornades laborals?
Potser aquí no és el moment de desnvolupar aquesta teoria però tan sols apunto que en els àmbits "no intel·lectuals" aquesta mesura ajudaria a millorar la productivitat i l'eficàcia en el treball.
(Com sempre, un més dels meus estirabots...)
I un consell: gaudeix dels fills que ja et vagarà patir-los de debò!

Joan Calsapeu ha dit...

Hola, Juli. Jo aquests recursos no els tinc: el tema tren no el toco, i els contes que la Joana pot "entendre" són els de dibuixets de colors i de pestanyes que s'aixequen. Espremo les nits com una llimona, fins que la son em fa caure; també aprofito una o dues hores a la tarda, que la Joana és a l'escoleta; i espero amb candeletes les dues estones, dissabte i diumenge a la tarda, que la Joana és a Mataró amb els cosinets. Miro d'esgarrapar una hora per ací, mitja hora per allí. Així afronto el combat a ultrança contra el Temps.

Hola, Cosme. ¿Lectura en les jornades laborals? Fa molts anys, quan feia de "mariner" de terra ferma en el port esportiu d'Arenys, ho feia: en la solitud del moll, llegia força. Però no crec que l'experiència sigui gaire extrapolable. I la Joana, i tant si la gaudeixo!: ella està per damunt de tots els llibres del món.

Francesc Puigcarbó ha dit...

l'avís m'arriba tard, jo hauria de dir els nets, els nets, els nets, o sia que els condons van tambe pels meus tres gendres.

Jesús M. Tibau ha dit...

Suposo que jugar amb els nens ha de ser millor que llegir llibres, però cal trobar uns minutets per al nostre hàbit de lectura