dissabte, 31 de maig del 2008

Fletxes contra l'avió

Brutal la foto dels indígenes amazònics que disparen fletxes contra l’avió que els sobrevola. De Pulitzer, tu. L’he vista a La Vanguardia i tot seguit a la xarxa, i la reprodueixo, no fos cas que qualque despistat no l’hagi vista.

Ara bé, compteu: n’hi ha tres. ¿Em seguiu? Entesos. Dos de vermells i un de gris. ¿Oi que sí? Doncs ara amplieu la foto i observeu amb deteniment el rostre del rubiginós de la dreta… Bingo!, sou unes àguiles!: no és altre que en Joan Ridao a punt d’assagetar en Solbes. I el de l'esquerra és en Joan Tardà, que ja ha fet volar un parell de fletxes contra en Bono. I el de darrere, el gris, que s’ho mira estupefacte i no sap com posar-s’hi, és en Francesc Canet, que hi és però és com si no hi fos. El no-grup parlamentari d’ERC en ple al Congrés de Diputats. Una perla etnogràfica.

Deveu pensar si n’és de ridícul córrer la gandaina per la selva i atacar l’imperi espanyol amb frèvoles sagetes. Jo també ho penso. També deveu saber que tots els intents de pacte i entesa dels aborígens amb l’invasor blanc han acabat amb l’esquilada sistemàtica d’aquells per part d’aquest -ja ho deia La Trinca, que els tractats amb rostres pàl·lids sempre són paper mullat. I potser opineu que el millor que els pot passar als íncoles amazònics és no arribar a topar mai amb l’home blanc, perquè si els troben ja han begut oli. Si penseu o opineu tot això, ens entendrem.

Llavors, ¿què hi fan allí en Ridao, en Tardà i en Canet amenaçant candorosament l’invasor? ¿No estarien millor a casa, cuinant el referèndum, o escampats pel món buscant suports per a la independència? I per cert, ¿què fan tan sols en un redol tan inhòspit? La resposta és òbvia: la seva tribu els ha deixat tirats i fan mèrits per reconciliar-se amb la parròquia. Però els caldrà alguna cosa més que assegetar avions.

1 comentari:

Anònim ha dit...

Fan testimonialisme.
Podríem adjectivar-lo, però no canviaria gens el fet. Si retornen potser ni aquest gest simbòlic els quedarà. Aquí els tocaria acontentar-se amb el "seguidisme" dels seus companys al govern.
No tinc pas clar que pertanyin a cap tribu, amb prou feines conformen un clan, ...