dimecres, 16 de setembre del 2009

Iniciativa, de dretes de debò

És una notícia local, però significativa: abans-d’ahir, a Vilanova i la Geltrú, ICV va tombar, abstenint-se, la proposta de fer a la vila una consulta sobre la independència de Catalunya; deu regidors del PSC i del PP van votar-hi en contra, i nou de CiU, ERC i CUP, a favor. Uns dies abans de la consulta d’Arenys, la regidora d’ICV a Mataró es negava a donar cap mena de suport als arenyencs (ni tan sols enviant-hi un observador).

És xocant que la formació dita catalanista i d’esquerres hereva del PSUC doni l’esquena als qui volem que la gent sigui consultada sobre el futur de Catalunya, i en canvi faci costat als qui no volen que la gent es pronunciï ni decideixi. Al capdavall i al capdamunt, no es tracta de confrontar nacionalismes (un terreny de joc incòmode per als ecosocialistes), sinó de creure en la democràcia o no creure-hi. Els que hi creiem som amics de les urnes i ens agrada que la gent digui la seva; els qui no hi creuen veuen el duet llibertat d’expressió + urnes com una amenaça.

Iniciativa s’ha allitat amb els segons, sense parar esment –o sí– que l’opció que fan és de dreta. Perquè invocar la lletra morta d’un Estatut humiliant, inútil i doncs antisocial és de dreta. Negar a la gent el dret de ser consultada sobre allò que li importa és de dreta. Immobilitzar un país que es vol moure és de dreta. No cal que votin a la llibertat de Catalunya: que votin no si els abelleix (i si pot ser que argumentin el vot); només cal que deixin votar la gent. Perquè votar i deixar votar és signe de civilitat i democràcia –valors que crèiem transversals i per tant estimats per l’esquerra–; altrament, no deixar votar (o consentir la prohibició de votar) és més que ser de dreta: és no ser demòcrata. Així que d’ara endavant, senyors i senyores d’Iniciativa, no vulgueu plantar-nos la bleda al clatell. La dreta també sou vosaltres.

6 comentaris:

Clidice ha dit...

deu ser allò dels extrems ... ja fa massa temps que Iniciativa només fa gestos pels seus votants ecologistes, però per la resta segueixen l'estela del PSOE peti qui peti. Així els ha anat a Espanya, a veure com els va aquí.

Joan Calsapeu ha dit...

Aquí van cap al suïcidi: són ells solets els que es tiren dins el pou, ningú els hi obliga. Estan encegats pels càrrecs, els despatxos i els cotxes oficials; no es volen embrutar, que fa pobre -ai uix!-, i són incapaços d'entendre el que està passant al seu voltant. Ja s'ho faran. Si esperen que a Espanya els agrairan els serveis prestats, ja poden anar seient. Bye, Bye, ICV!

Anònim ha dit...

AMICS.TOTS TENIM LA MALA COSTUM D' ESMORÇAR, DINAR,SOPAR I FINS TOT BERENAR,ELLS TAMBE. I AIXO DE TREBALLAR ES MOLT DUR.
JUGANT AMB BCN,

Francesc ha dit...

Senyor Calsapeu,

Hauríeu de publicar aquesta opinió vostra en un diari. Pagaria molt la pena.

Salutacions

Francesc Magrinyà

Joan Calsapeu ha dit...

Senyor Magrinyà, agraeixo molt les vostres paraules. Malauradament, cap diari (en paper ni digital) no m'ha demanat que hi col·labori -ja m'agradaria!

Anònim ha dit...

Joan, i per a més inri el president d'Iniciativa és el conseller de Participació!
Ah! I no dubtis que ells serien els primers a promoure un referèndum sobre la llibertat del Tibet...

Sóc l'Eudald, Joan.

Records a la família!