dissabte, 15 de novembre del 2008

Pujols per Dalí III

PUJOLS: A còpia d’estudiar, ho sé tot. Som víctimes de l’amor de Déu. He descobert que la sensualitat no ve de la matèria. Ve de l’ànima. –Fa poc que ho sap.– Els sentits són de l’esperit. La matèria dóna només els òrgans. L’esperit és èter, com Déu, tot timpà, tot clítoris, tot pituïtària. El coit veritable consisteix a aplicar el membre al clítoris (no ho sap ningú). La felicitat de l’eternitat consistirà en tres coses: incest (esperit fraternal); homosexualitat (del mateix sexe); adulteri (després de l’un amb l’altre). No estar-se sempre assegut, com creu la gent. Tenim cinc sentits, que surten del mecanisme de la separació de l’esperit i la matèria: intuïció, generació, conservació, relació, amor (com els castellans del segle XVI). El físic no sap què fa la matèria, per què ho fa. El filòsof sap que la matèria treballa per [a] l’esperit. Actualment hi ha una reacció contra el determinisme. Les funcions de la matèria són tres: matemàtiques, mecàniques, químiques. Tres ciències que no conec. (Abans ha dit que ho sabia tot.)

DALÍ: Al qui ho sap tot, no li falta saber química, matemàtiques, etc. Dins l’àtom no hi ha res. La matèria se’ls escapa, als físics.

PUJOLS: Tot l’Univers depèn de l’home, i l’home, de l’Univers.

DALÍ: S’ha d’arribar al misticisme a través de la carn de les carnisseries. El fet que l’article sobre el cel no es pugui publicar ens convé. Ningú no hi entendria una punyetera paraula.

PUJOLS: Els àngels pateixen tot el dia perquè veuen Déu tot rebentat. Déu va perdre el cap. Aristòtil va dir que Jahvè era un Déu fred.

DALÍ: Aristòtil m’ha emprenyat sempre.

PUJOLS: Déu no sabrà la veritat fins que vingui un filòsof i la descobreixi.

DALÍ: Aquest és vostè.

PUJOLS: Els temps de la creació de l’home eren temps reculats.

Després de la guerra, va escriure a l’Albert Puig: «Em trobo a la Model, pel que li pugui convenir». Pel balcó de l’habitació aparegueren els caps dels gegants. Era Setmana Santa. La processó anava per fora, a Martorell, davant la Torre de les Hores.

Per la transcripció:
J. PAL-LATORRE

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Hola,
si alguna vegada passeges pel blog TINTA XINESA veuràs que fa referència a llibres de Francesc Pujols, a part de donar-nos a conèixer poesies i poetes.
Imma

Joan Calsapeu ha dit...

Hi passo sovint, per TINTA XINESA -és un bloc que el tinc lincat i destacat-, hi he llegit totes les notes sobre Pujols, i he après coses que desconeixia. TINTA XINESA és un bloc deliciós: m'agrada molt.