La qual cosa és lògica, però no segura, perquè hi ha altres possibilitats. Pot ben ser que en aquell moment les condicions del Mas Sunyol no fossin òptimes, i que el navegant acceptés l’hospitalitat d’algú altre. L’Albert Fortuny s’ha pres la molèstia de demanar pels masos que hi ha prop del monestir, mem si tenen notícia de la pernoctació de Colom. I sí, tu. Resulta que a Can Butinyà i a la Torre Pallaresa en tenen notícia. Fortuny ens ho va explicar, a Arenys de Munt, en el darrer Simposi de la Descoberta Catalana d’Amèrica.
Can Butinyà és la més antiga de les masies de la zona. La propietària –una dona d’edat– assegura que hi conserven el llit on va dormir Colom, cosa que sap pel seu avi, que el preservava seguint la tradició del seus ancestres. Al segle XVIII el mas es va tirar a terra i el propietari el va aixecar de nou... però va tenir cura de guardar el llit! Poca broma.
D’altra banda, al costat del monestir hi ha la Torre Pallaresa [a la foto], les llindes interiors de la qual estan ornades amb capitells i motllures. Doncs resulta que Joan Amades va publicar un article en què afirmava que Colom es retirà a descansar a la Torre Pallaresa, una casa “de su quinta”, i que va deixar-hi un enorme feix de documents enterrats, que no s’han trobat mai -i mira que han grufat arreu. Un nimbe de misteri plana damunt el mas. En primer lloc, perquè la documentació relativa a la Torre desapareix el 1462 i no reapareix fins al 1520, essent-ne propietari el bisbe de Barcelona, Pere Joan de Cardona. En segon lloc, perquè algú s’ha entretingut a esborrar tres dels vint escuts que hi ha al casal, gravats en pedra. I en tercer lloc, perquè encara és visible una inscripció -el vers és d’Ovidi- que fa així: “Tota la terra és pàtria per al fort”, i que sembla al·ludir un viatger.
Colom, ja ho veieu, no s’acaba mai, és un pou sense fons. Del 20 de gener al 5 de febrer es fa a Barcelona un cicle de conferències (el títol genèric és Cristòfor Colom fou català) sobre el tema: vet ací el programa.
Colom, ja ho veieu, no s’acaba mai, és un pou sense fons. Del 20 de gener al 5 de febrer es fa a Barcelona un cicle de conferències (el títol genèric és Cristòfor Colom fou català) sobre el tema: vet ací el programa.
4 comentaris:
sembla la versió més raonable, que arribes a Pals, no a Palos de Moguer, atès ell mateix explica que va tardar tres dies de Palos a Barcelona i en aquells temps sense AVE, de Palos de Moguer a Barcelona en tres dies no s'hi arriba, pero des de pals, SI!
I tant. I, a més, en alguns dels pobles que es troben, fent camí de Pals a Badalona, es guarda memòria del pas de Colom i el seu seguici fent camí cap a Sant Jeroni de la Murtra -un pas que causava una gran expectació.
Si un dia et deixes caure per Palos de Moguer, hi podràs veure un petit monòlit de la Generalitat de Catalunya, amb una placa que recorda la presumpta sortida i arribada del navegant a la vila andalusa. Fa vergonya veure-ho. El Govern de Catalunya potser té disculpa perquè la placa ja té uns quants anys i quan la van posar no sabien que Colom havia sortit (i n'havia tornat) de Pals de l'Empordà.
no es Badalonaa! es santa coloma de gramenet
Sant Jeroni està situat a Badalona.
Publica un comentari a l'entrada