dissabte, 19 de febrer del 2011

Censura i guerra



El vídeo que recull un fragment d’una conferència del professor Juan Carlos Moreno ha desaparegut de Youtube. La raó, no la sé. Imagino que qui el va penjar ha rebut pressions per treure’l. Aquestes coses s’acaben sabent. Si un les vol saber. Sigui com sigui, la supressió és significativa. El web de la Plataforma per la Llengua també va desaparèixer de Facebook, ¿us en recordeu? L’empresa va rebre un raig de mentides procedents d’Espanya, a can Facebook se les van empassar i el senyal català es va fondre. Com s’ha fos el senyal de Flaixbac a la Catalunya Nord. Com s’ha fos TV3 al País Valencià.

Espanya està en guerra contra la llengua catalana i França li fa costat (a Espanya). Fa molt de temps que el front audiovisual està actiu, i despús-ahir vam perdre-hi una batalla. Però ara hi ha un nou escenari bèl·lic: internet, l’entorn digital, les xarxes socials. En aquest territori, l’espanyolisme practica la guerra ideològica: esborra webs, elimina vídeos, censura els discursos que el posen en evidència.

En la finestra que s’ha esvaït, Moreno titlla la ideologia lingüística dominant a Espanya d’irracional, xenòfoba i etnocida; diu que el nacionalisme espanyol persegueix la desaparició del gallec, el basc i el català en els terrers respectius, i que per justificar aquest objectiu ha bastit una ideologia supremacista basada en falsedats històriques, com la que parla d’una llengua castellana medieval “madura i sòlida” que creix al costat de les “balbuceantes” llengües que li eren veïnes. Això, proferit per una eminència de nom Ramon Menéndez Pidal.

En fi. Per compensar la pèrdua del vídeo, us mostro una entrevista al professor Juan Carlos Moreno, que manllevo a en Pere de Provisionals.

4 comentaris:

miquel ha dit...

Ja ho veus, Joan, sembla que tot això no interessa gaire, queda assumit.

Joan Calsapeu ha dit...

Sí, noi, això poqueja. Però no ens n'hem d'estranyar: l'interès públic de les coses no està en les coses, sinó en la quantitat de focus que projecten llum sobre elles.

Salutacions!

miquel ha dit...

M'han arribat notícies que va ser el propi professor qui va demanar de suprimir el vídeo de You Tube. En fi...

Joan Calsapeu ha dit...

Autocensura? Por? Pressions de la universitat o de vés a saber on? Hi ha gent que, de tan aviciada com està, l'aigua tèbia els escalda. Els qui hem nascuts escaldats, en canvi, ja tenim el call fet.