dimarts, 12 de febrer del 2008

Thanks, comrades!

He localitzat una foto del personal sanitari de l'hospital de les Brigades Internacionals a Mataró. Us la mostro, ja que és un document poc conegut i prou interessant, i aprofito l'avinentesa per recordar els noms d'aquells brigadistes que, procedents dels Estats Units, de la Gran Bretanya, d'Austràlia, de Nova Zelanda, d'Espanya i d'alguns altres països, van fer estaria a Mataró per a treballar voluntàriament en els equips mèdics del nou hospital. Gràcies, companyes i companys de les Brigades, gràcies per la vostra entrega i el vostre coratge. Que el vostre record sigui llavor de dignitat.

Rosa Berger, Fina Braunstein i Adela Anka Bohunicka, metgesses; els metges Alexander Hart, Henry Carner, Abraham Schalit, Karl Coutelle, Michel Perilmahn, Pinto Rocha, Hans Salamon i Sidney Vogel; la practicant Maxime André Armand; les infermeres Hanna Boheme, Oliva Cabezas, Emmy Doerfel i Dora Donda; Josef Faherer, dentista; les infermeres Encarnación Fernández, Sara Ginsburg, Renée Granderie i Guadalupe Garcia; Maria Habulin i Carmen Ródenas, mecanògrafes; la farmacèutica Josefine Kumerova; les infermeres Eva Korciak, Maria López, Doroty Low, May Macfarlane, Modesta Maroto, Lisa Namiot; l'infermer Blas Osorio; les infermeres Victoria Rodríguez i Jeanne Roussant i Carmen Sevilla; l'administrador de personal Eli Salem; Melchor Ubago, massatgista; les infermeres Adela Weinraub, Evelyn Andell, Isabel Dodds, Irene Mable Golden, Grace Margulis i Dorothy Rutter; el sanitari Manuel Losada; Antonio Sánchez, infermer; la farmacèutica Sarah Waisblum; les infermeres Agnes Vassie, May Levine, Alice Wagnon i Rene Mary Shadbolt; a més de Pedro Vega, comissari de Cultura; els oficinistes Virginia Covici i Rafael Márquez; el telefonista Gordon Siebert, el cuiner Víctor Orzechovski i el practicant Eduard Mrochovski. A tots i totes, GRÀCIES. [Font: Josep Xaubet, Sociologia de la guerra revolucionària a Mataró (1936-1939), ed. Marrè, 2006.]

Tots ells van treballar a la Clínica Quirúrgica núm. 7 de l'Exèrcit Popular, instal·lada a l'antic col·legi dels Salesians, al barri de Cerdanyola de Mataró, de l'abril de 1938 al març de 1939. La foto és del juliol de 1938; hi apareixen personal sanitari de l'hospital i pacients. L'he trobada al llibre Las Brigadas Internacionales. Imágenes para la historia, de Rosa M. Sepúlveda (2007).
Com escrigueren els organitzadors de l'homenatge a Bob Peters, el darrer gal·lès viu que formà part de les Brigades Internacionals, "Maybe we need some heroic myths like these to inspire us in our own small daily acts of courage and dedication to others amidst a prevailing culture of self-absorption and consumerism".