dissabte, 12 de desembre del 2009

Qui no té arguments, l'Estatut pentina

El PSC ha arribat al 13D havent desplegat dues operacions contra la jornada democràtica de demà: l’editorial conjunt de dotze diaris catalans proEstatut ribotat i el manifest de les Casas regionales contra les consultes sobre la independència –les subvencions són instruments de control polític, ja se sap, i la Catalunya subvencionada és dues vegades dependent. Operacions fracassades, esclar. En el primer cas, perquè han fet tard: l’Estatut és un cadàver i els qui s’hi aferren fan pudor de mort. En el segon cas, perquè les dites Casas no representen –ni de lluny i ni per casualitat– els catalans d’origen espanyol, sinó a quatre espavilats que viuen de parar la butxaca. Però, sobretot, perquè el divorci sentimental entre Catalunya i Espanya ja s’ha consumat i no hi ha marxa enrere.

¿I ara què?, es demanen a cal PSOE-c. Doncs res, a remugar i a pentinar la calavera. I el remuc, darrerament, fa: “Les consultes independentistes fan mal a l’Estatut!”. Com si no l’haguessin atupat prou, ells. Un argument que, ultra ser fals, ofèn la intel·ligència. Perquè un, per poc que hi entengui, de política, sap que amenaçar amb la independència és la manera més eficaç de salvar l’Estatut (si hom el volgués salvar). Un alçament independentista és l’única raó per la qual el Tribunal Constitucional podria inhibir-se de dictar sentència sobre l’Estatut, o dictar-la sense ni tocar-ne una coma (amb l’esperança que, així, els rius catalans tornaran a les lleres espanyoles). Si jo fos autonomista, aquesta seria la meva opció, i ara estaria brodant la consulta del meu llogarret.

Si el PSC fos un partit autonomista, no només mostraria un gran respecte per les consultes de demà, sinó que –discretament, potser– les impulsaria. Però no és el cas. Perquè el PSC és presoner del seu adeena espanyolista i no pot trair la seva lleialtat fonamental, que és a la meseta. Incapaç de presentar cap argument a favor de romandre a Espanya, no sap sinó engronsar la bubota del trencament civil (una altra mentida podrida, perquè els beneficis de la independència són per a tots els catalans). Al carrer Nicaragua saben que perdran les pròximes eleccions autonòmiques i ja es veuen a venir que seran les últimes, perquè la cita electoral següent serà per decidir la composició del Parlament de l’Estat català. Unes eleccions en què el PSC ho tindrà molt negre.

4 comentaris:

Clidice ha dit...

el psoe català sempre ha tingut vocació espanyolista, el seu sucursalisme el durà a l'ensulsiada, espero.

Joan Calsapeu ha dit...

Els enemics de la llibertat sempre acaben mostrant els pèls de la poteta -i, per molt que es depilin, els pèls tornen a créixer.

Francesc Puigcarbó ha dit...

confesso que estic començant a tenir molts dubtes, hauré d'acabar donan-te la raó....que tampoc em sabrá pas greu.

Joan Calsapeu ha dit...

Francesc, qui t'ha vist i qui et veu! Que tu comencis a tenir dubtes -deixant de banda que, de dubtes, en tenim tots- al respecte, vol dir que la cosa va vent en popa.