divendres, 8 d’abril del 2011

SOM Energia



Txernòbil quedava lluny en el record, molts ecologistes veterans ja donaven per bona l'energia nuclear, però Fukushima ens ha tornat a la realitat: les centrals nuclears són massa perilloses; els residus que generen, malèfics; els accidents, inevitables; les fuites, devastadores, i els danys, pòstums. Una mena de pecat original que damnarà els nostres néts, i els néts dels nostres néts.

Davant d’això hi ha dues opcions: parlar o actuar. Dit altrament: podem deixar la pilota atòmica en mans dels governs o autoorganitzar-nos per produir energia renovable. Servidor, com que no tinc temps per a discursos ni per a ideologismes, trio els fets. I els fets, a casa nostra, tenen un nom: SOM Energia.

SOM Energia és la primera cooperativa de producció i consum d’energia verda de Catalunya. Sense ningú que vulgui, ni pugui, fer-se la barba d'or. El projecte va néixer el 2009 a la Universitat de Girona, la cooperativa es va constituir oficialment el 2010, i el setembre del 2011 començarà a distribuir energia als socis (568 persones, per ara). La xarxa no es limitarà a l’entorn de Girona: la connexió es pot fer des de qualsevol punt dels Països Catalans (excepció feta de la Catalunya Nord).

SOM Energia té l’objectiu d’oferir energia 100% renovable, de proximitat i al mateix preu que l’energia “bruta”. Apuntar-s’hi és fàcil: no cal fer canvis en la manera de rebre l’electricitat a casa. La cooperativa també vol invertir en projectes de generació energètica (fotovoltaica, eòlica, biogàs, biomassa, etc.), unes instal·lacions que es volen rendibles. A més, SOM promou la reducció del consum energètic (a les llars, a les empreses, als ajuntaments...) amb informació i assessorament.

No és cap utopia. És una opció real, civilitzada, catalana, neta, solidària i per ara mateix. És una aposta autogestionada i sobirana a favor d’unes fonts d’energia que els bandits que han provocat l’actual crisi econòmica no poden controlar. Una part del camí ja està fet: el mes passat (març del 2011) l’energia eòlica va ser la primera font d’electricitat a l’Estat espanyol, per tal com ha cobert el 21% de la demanda (dos punts per damunt de l’energia d’origen nuclear).

SOM Energia va fent conferències pel país per explicar-se. Aquest mes d’abril se’n faran a Sant Celoni (el 10), Barberà del Vallès (el 13), Gràcia - Barcelona (el 15), i la cooperativa serà present a la Fira per la Terra, els dies 16 i 17, al parc de la Ciutadella de Barcelona.

3 comentaris:

Sandra Buxaderas Sans ha dit...

Un 10!

Joan Calsapeu ha dit...

I tant que se'l mereixen el 10, a cal SOM! Chapeau. Fa temps que tinc una convicció que s'aferma cada vegada amb més força. Fugir del capitalisme no és una cosa que es pugui fer a base de construccions teòriques -el marxisme ha estat un fracàs estrepitós. Del capitalisme se'n fuig amb decisions pràctiques que prenen col·lectius no gaire nombrosos. Se'n fuig fent banca ètica, exercint la sobirania alimentària i fent el que ara farà SOM Energia: produir i consumir energia de manera cooperativa,amb criteris ecològics i no mercantilistes. Aquest és l'anticapitalisme que funciona: el que construeix relacions econòmiques i socials noves sense necessitat de fer grans teories, sense concebre esmenes a la totalitat.

Una abraçada!

Anna Ch. ha dit...

Aquest és un tema molt interessant, nosaltres ja en som socis quan vulguis et presentem a un dels nois que surt al video , un enginyer amic nostre, que us pot acabar d´explicar les avantatges d´aquesta energia. Ah aposta també per la biomassa , tema in crecendo!