diumenge, 7 de novembre del 2010

No sóc català i treballo de valent



Avui he descobert que no sóc català. Qui m’ha obert els ulls no ha estat altre que Jaume Collboni, l’actual cap de campanya del PSOE-C. Un dels plafons que la formació ni-ni (Ni independentista ni de dretes) ha escampat pels carrers diu que “Ser català és treballar dur i amb les idees clares”. Que bé, llum sobre la meva identitat obscura.

I és que, si per ser català és menester treballar dur, el meu cas planteja dubtes raonables. Servidor només treballo dos terços de jornada i m’ho agafo bé: vull dir que procuro no esllomar-me i fer que treballin els alumnes. Amb el cor a la mà, he de dir que no treballo dur. Ergo, no dec ser català.

Pel que fa a la claredat d’idees, aquí sí que no hi ha lloc per a dubtes ni matisos: decididament no sóc català. Perquè el feixet d’idees que manejo és més confús que el nus de la Trinitat: no sé si sóc feliç o infeliç, liberalconservador o anarcosocialista, ateu o agnòstic, humanista o misantrop, bon professional o malfeiner, egoista o generós… Tot sovint em llevo amb una convicció i me’n vaig a jóc amb la contrària, i entremig he canviat unes quantes vegades de parer. La veritat és que estic fet un embolic. No sóc català; més clar, l’aigua embotellada.

I a més, com si tot això no fos prou, sempre que m’he escarrassat a la feina he treballat de valent (i no pas dur). Entre altres coses, perquè en català dur és adjectiu, i mai mai mai no té ni ha tingut valor adverbial. Bé, ara sí: en els cartells del PSOE-C, que ja es veu que són pensats en espanyol, com tot el que pensen i el que fan en aquest partit. Però vaja, ja s’ho faran.

A mi el que ara em neguiteja és que, si no sóc català… ¿què putes sóc? Espanyol, sé cert i segur que no -aquesta és una de les poques idees que tinc clares. Collboni, ajuda’m, sispli!

11 comentaris:

Clidice ha dit...

òndia! doncs ara ja m'han fotut a mi també! i do? que repunyetes dec ser?

Aquests socialistes que volen explotar la idea més maniquea, rància, i conservadora d'uns suposats catalans que alguns burgesos manipuladors es van inventar fa un segle, s'han begut l'enteniment. I al damunt l'enteniment devia tenir grau i s'han torrat. Això si, amb ratafia, no fos cas. ;)

Sandra Buxaderas Sans ha dit...

Parlant de castellanismes... puc preguntar un dubte? El futur diari ARA -una esperança per contribuir a normalitzar el català- assegura que serà rigorós amb la llengua emprada. "Hem sigut especialment exigents en la selecció dels treballadors", diu. Aquest "sigut" és molt usual, i també es va imposar al diari AVUI -tant, que alguna vegada m'han canviat l'article quan jo parlava de "hem estat". Per tant, deu estar acceptat per l'IEC. Però... no és un castellanisme? On et sembla que podria trobar resposta a aquest tipus de dubtes? Alguna bona pàgina web?

Joan Calsapeu ha dit...

Sandra, "sigut" és un castellanisme i alhora una forma acceptada per l'IEC: és, doncs, com un fill adoptat.

¿Una web per a aquesta mena de dubtes, dius? Les webs poden ser diverses perquè els dubtes, vulgues que no, són diversos. La manera més ràpida d'afrontar-los, per mi, és l'Optimot (el tinc instal·lat al capdavall del blog).Si no tinc tanta pressa, faig la consulta al TERMCAT. I, a banda d'això, és molt interessant consultar la proposta de gramàtica normativa que l'IEC té penjada al seu web. No sé si això que t'he escrit et farà servei, perquè ja ho deus conèixer.

Una abraçada!

Mireia ha dit...

Joan, potser et passa com a mi. que ja m'estic preguntant si no sóc andorrana !...

David ha dit...

El problema d'aquests socialistes és que es pensen que s'adrecen a retardats mentals. Com diu la Clidice perfectament, simplifiquen la realitat d'una manera tan barroera que fa vergonya aliena. Llàstima que la resta de formacions no siguin capaços de superar aquest nivell.

Unknown ha dit...

ESCOLTA, QUE PER ENTRAR AQUÍ CAL SER VALENT, JA QUE SURT UNA PÀGINA QUE ENS AVISA QUE TENS UN VIRUS MOLT DOLENT QUE ENS POT INFECTAR. JA ENS DIRÀS QUE HI TENS AQUÍ DINS, ALGUN CONFLICTE AMB EL PSC, POTSER...

Joan Calsapeu ha dit...

Xolnir, gràcies pel coratge d'entrar i advertir-me. Ets la segona persona que em diu això del virus. Em pensava que la infecció venia de Cataping i per això vaig abandonar aquest barco, però ara veig que això demana mà de metge. Miraré de posar-hi remei.

Majerit ha dit...

Bona part d'aquests només van a la seva i no tenen cap mena de sensibilitat per la llengua. Cm costa d'acostumar-se a aquesta gent!

Alberich ha dit...

L'emprar el castellanisme té dues lectures:
1. Va dirigit a nouvinguts que no tenen el nivell C.
2. Qui el va redactar, tampoc el deu tenir.
Amb la bona feina que es va fer des de l'esquerra (PSUC) per evitar la manipulació d'aquestes coses, i ara venen aquests a adobar-ho >(

Lluís Bosch ha dit...

Els eslògans i frases que ens etziben per fer-nos anar a votar constitueixen una antologia del disbarat impressionant. Es podrien inscriure en aquella història de la infàmia d'en Borges. Sobre el cas concret, a mi m'ha fet venir ganes d'empadronar-me a l'Aragó, per proximitat més que res.

Sandra Buxaderas Sans ha dit...

Gràcies, Joan! L'Optimot no el coneixia. Una abraçada