dimarts, 13 de setembre del 2011

Spain's Secret Conflict



Gary Gibson va néixer a la ciutat anglesa de Carlisle, però d’ençà del 1987 viu a Mataró. És periodista i professor. A la capital del Maresme el coneixem sobretot perquè ensenya anglès a l’International House de la ciutat. Doncs bé, aquest català d’adopció és el responsable de l’esplèndid documental Spain’s Secret Conflict, que explica el conflicte entre Catalunya i Espanya als profans anglòfons. Si no l’heu vist, us el recomano de cor.

Són quaranta minuts, sí. I us ho sabeu tot, ja ho sé. Passa que és un treball periodístic d’una honestedat inusual i d’una qualitat extraordinària. Es fa una aproximació històrica breu però rigorosa, i es contrasten dades a escala europea. Hi surten polítics d’un costat i de l’altre, sociòlegs, escriptors, periodistes, historiadors i molta molta gent del carrer. Hi surt tot: les clares veritats i les mentides brutes, els arguments i els sofismes, els judicis i els prejudicis, l’economia i l’esport, els greuges i les pors, l’absolutisme i la democràcia, l’odi i el respecte, la catalanofòbia i els sentiments nacionals. Tot. No us ho perdeu. Sobretot, feu-ho córrer pel món.

2 comentaris:

Joan ha dit...

Ja l'havia vist fa un temps, i realment és molt bo. Ai, el del bigoti i tot el zoològic de personatges entranyables... Quins temps.

Joan Calsapeu ha dit...

Sí, l'Ànsar quan diu: "El nacionalisme espanyol no existeix"; el Jiménez Losantos amb les seves floretes: "Catalunya és un càncer que es va estenent"; la Curri Valenzuela, de TV Madrid, que fa saber al seu públic que "els catalans no saben parlar castellà i per tant no podran sortir a buscar feina a fora".

Entranyables, sí. (Sospir)