diumenge, 17 de maig del 2009

Menys català, també al batxillerat

El català fa baixada –no sé si us n'heu adonat. Però es veu que això no preocupa gaire al Departament d’Educació de la Generalitat de Dalt. Tant és així que la barraqueta d’Ernest Maragall es va posant al dia: carta blanca als professors que prescindeixen del català, llibres de text digitals en espanyol, i reducció de les hores lectives de llengua catalana en el batxillerat (aquest curs s’ha passat de 3 a 2 hores en el primer de batxillerat, i el curs següent la reducció s’aplicarà al segon de batxillerat). Setanta hores menys entre els dos cursos. La Plataforma de professors de català, constituïda ara fa un any, ho ha denunciat.

I és que la cosa té nassos. És la primera vegada en trenta anys que les hores lectives de llengua catalana es redueixen en el batxillerat, i això en un context en què la competència lingüística dels alumnes és cada cop més baixa (sobretot en la llengua pròpia del país). És com dir: tens set?, fora l’aigua! Al llarg d’aquest curs ja s’ha constatat el rost avall en el domini de la llengua catalana. Com és lògic. Amb la reducció horària és impossible donar tots els continguts que estableix el currículum de batxillerat, ni treballar les lectures prescriptives (que són les mateixes d’abans, quan hom disposava de tres hores setmanals). Posa-t’hi fulles, si tens leucèmia.

Un cop d’ull als països del nostre entorn serveix per veure com és de greu la situació. Les hores dedicades al conjunt de les assignatures de llengua és superior a Alemanya (11 hores), Suïssa (10h), Àustria (9h) i Itàlia (11h). A Catalunya, en canvi, es passa de 9 hores per curs (3 de català, 3 d’espanyol i 3 d’anglès) a només 7 (2, 2 i 3). No hi ha notícia de cap altre país d’Europa que redueixi l’ensenyament de la seva llengua nacional al batxillerat.

El PSOEc, doncs, va fent el seu treball de sapa contra la llengua catalana. Sense que ERC hi tingui res a dir. I amb IC-EUiA entretinguda contra la privada, vetllant per les essències de l’esquerra.

2 comentaris:

Clidice ha dit...

No ens donaven 50 anys per a desaparèixer?!? Ara ho volen accelerar? Deu ser cosa dels pressupostos :(

Joan Calsapeu ha dit...

No volen que patim, vetllen pel nostre benestar: volen que siguem feliços. Per això ens fan el llit. Ens preparen per a l'eutanàsia.