Servidor vaig ser alumne d’en Pere quan feia el primer curs de filologia catalana a la Universitat de Barcelona; Farrés ens ensenyava modernisme, realisme i noucentisme. Era un professor excel·lent: les seves exposicions eren clares, pulcres, endreçades, lluminoses. Amb uns pocs mots ben triats feia entenedora una època. Guardo els apunts d’aquelles classes com una joia.
Ahir, quan encara no tenia notícia del traspàs, llegia el pròleg de Farrés a la primera edició dels Contes de la vila de R. (Edicions 62, 1999), de Miquel Martí i Pol. El meu professor en tenia prou amb tres paraules per caracteritzar els contes del rodenc: realisme, existencialisme, absurd. Després venia el matís, necessari per explicar els elements inversemblants. Tot seguit feia uns apunts breus sobre les tècniques i els temes, ho contextualitzava tot plegat i ho relacionava amb la poesia del de Roda de Ter. Pere Farrés era així: tot ell limpidesa i netedat expositiva. Com un periesperit que du la llum de l’àmbit dels escriptors al dels lectors.
5 comentaris:
Bona nit!
Mira, això va d´osonenc a osonenc.
Sap molt greu que ens hagi hagut de deixar. Pere Farrés estaria content amb el fet dels apunts de les seves classes.
Gràcies osonenques
Imma
No es mereixen maresmenques.
poemes de Anna Hernandez Turne : Al moll de l'ull
de llegir a : http://almoll.wordpress.com/
Gràcies, anònim. Hi donaré un cop d'ull.
Joan,
Als de la nostra promoció que vam agafar l'optativa, ens va impartir un monogràfic de Verdaguer tot just ara fa un any, el primer semestre del curs passat. Algun dia, després de l'exposició oficial del temari, ens espigolava un poema del millor Verdaguer i el comentava amb aquest tarannà que tu descrius.
Salutacions,
Jordi
Publica un comentari a l'entrada