dissabte, 17 de maig del 2008

Avui és un dia especial

No tinc vocació d’àugur, però crec que el dia d’avui, 17 de maig de 2008, passarà a la història de la literatura catalana com una data clau, un d’aquells nusos cronològics que senyalitzen una inflexió important. Avui és el dia. A les set de la tarda, al Casal de Vallromanes, es presenta La catosfera literària, el primer ‘blook’ que recull en format analògic una mostra de la bona literatura catalana que es fa a la xarxa.

L’acte d’avui representa un canvi de paradigma, que diuen. A partir d’ara, la nostra literatura s’allibera oficialment d’editors i llibreters –amb perdó– i de tota casta d’intermediaris, i passa a ser una forma d’expressió, de comunicació i d’intercanvi que connecta directament els autors amb els lectors.

Gosaré aventurar que la festa –sí: festa– d’avui tindrà una significació comparable a la que les Festes Modernistes del Cau Ferrat tingueren a finals del segle XIX, a Sitges, per a la literatura i l’art a Catalunya. L’inici d’una nova dimensió literària, que ja existeix, sí, però avui es consagra. Els que hi serem ho podrem explicar.

2 comentaris:

El veí de dalt ha dit...

Hosti! Comparar les Festes Modernistes de Sitges amb la festa Catosfèrica de Vallromanes! Ja tens valor! Potser hagués calgut alguna processó totèmica pel poble. ;-)
L'acte va ser molt lluit i entranyable.

elisabet ha dit...

De debò que em mossego els llavis de l'enveja...! Mira que m'hi hauria encantat ser, però no hi va haver manera, i això que en quinze dies sí que pujo cap a Barcelona... mecàsum...